Att sova ibland forfader...

Inatt sov vi e ett Maorilager, vilket absolut va en upplevelse. Om det ar nagot de har koll pa har sa ar det sina forfader och var larare kunde sina forfader i 48led bak i tiden... jag vet knappt va mina morforaldrars foraldrar heter och dessa vet namnen pa sina urforaldrar typ.

Det ar en valdigt manga regler och ritualer som maste foljas innan man blir inslappt i en maorilager

Forst av allt maste man ha en inbjudan.

Nar man kommer till lagret maste man sedan vanta vid lagrets grind tills kvinnorna i lagret ropar in en. 

Forst kommer en utmaning... i var klass blev Klas utmanad av en krigare som skrek och dansa som besat... man visste lixom inte om man skulle skratta eller bli radd.. Krigaren lade ner en sten som man (om man kommer i fred) plockar upp... da slapps man upp till huset...

Pa vagen upp till huset sa stannar man halvags, under denna paus ska man tanka pa nagon som lamnat jordelivet och nagot man gjorde man gjorde med den personen

Sedan maste man ta av sig skorna innan man gar in i samlingshuset. Dar sitter man mitt emot varandra pa stolar och sa haller de som bjudit in ett tal och sjunger en sang.

Efter halsningstalet overlamnade vi en gava (guldpengar typ $1 eller $2) och var larare holl tal och sedanh fick vi sjunga en sang (kvinnorna valjer alltid sang btw) och vi sjong den blomstertid nu kommer... lat inte alls dumt.

Hela valkomnades avslutandes med at vi halsade pa maorivis vilket ar att ta i hand och sedan trycka nasa och panna emot varandras a andas in samma luft... detta ar aningen obehagligt for oss skandinavier och det ar ganska latt att skalla till nagon:) och sen ata for att vi inte langre skulle vara "okanda" eftersom vi delat mat tillsammans.

Finns massa vi har lart oss och igar hade vi tex en ca 2timmar lang lektion om tatueringar... dom ar helt galna i det har. Var larare som raka vara en sjukt valtranad polis stippa ner i bara kalsonger och visade upp sina... vilket gjorde mig och manga andra helt jattegenerade haha. Sen prata vi om vara tatueringar och va de betydde for oss och det finns sjukt mkt likheter...

Skulle kunna fortsatta skriva hur mkt som helst om detta men klockan ar 11.23, solen skiner, alla har dragit till stranden och jag blir inte brun pa bibblan precis:)


CIAO!


Vantar pa att bli inropade


Krigaren va kulig:)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0